Полезна информация

2024 – годината на дървения дракон

Всяка година в китайската култура има определено животно покровител, което се влияе от определен цвят и един от петте елемента: огън, вода, земя, дърво или метал. Докато се сбогваме с миналото и се отправяме към бъдещето, смяната на календарната година носи със себе си обещанието за ново начало.

Според китайския зодиак 2024 година е годината на зеления дървен дракон – амбициозен, капризен, мощен звяр, който покровителства смелите хора, които искат да променят живота си. Тя започва от 10-ти февруари 2024г. и продължава до 28-и януари 2025г. Легендата за животните в китайския хороскоп разказва за времето когато нефритеният император, владетелят на рая, ада и царството на живите, организирал надпревара за да определи реда на зодиакалните създания. На този ден всеки  представител от животните  трябвало да пресече финала. Но в един момент, когато драконът бил близо до финалната линия видял малко село, което било застигнато от тежка суша. Сърцето му се изпълнило с милост и той се изправил в небето, за да донесе дъжд и съживи земята. Докато летял над облаците, забелязъл друго село, което пък било застрашено от наводнение. В този миг отново се отдал на милосърдие и отпил от водите, спасявайки живота на местните хора. Преди да стигне финала видял заека преследван от вълка. Със своята мъдрост и доброта, решил да даде предимство на заека, за да го спаси, пускайки го напред. Така, въпреки своята сила и мощ, драконът се наредил на пето място след плъха, вола, тигъра и заека. Стихията на дракона е дърво – символизира физическо и духовно израстване. Зеленият цвят, който преобладава в енергията на годината, представлява обновление, начало на нов живот и всякакви интересни събития. Драконът е единственият знак от лунния календар,  който не е реално съществуващо животно, а митично същество. Въпреки страховития си вид, според китайската митология, драконите са небесни същества символизиращи щастие и благополучие, и именно те помагат на хората да печелят важни битки и да преодоляват препятствия. Настъпващата година обещава период на изключителен растеж и възможности. Съчетанието на моща на дракона с енергията на дървото създава уникална динамика, която може да вдъхнови и подпомогне всяко начинание.

Зеленият цвят в годината придава акцент върху минералите с типичен зелен цвят – нефрит, джадеит, изумруд. Драконът обича златото и червеният цвят – рубин – те са особено популярни в китайската култура и символизират красота и сила. Смята се, че аметистът носи късмет, успех и духовно израстване на родените в годината на дракона. Носенето на аметист помага на драконите да останат фокусирани и балансирани в стремежите си и да постигат успех в личния и професионалния живот.