Полезна информация, Скъпоценни камъни

12 –те най-скъпи минерала в света – класация на Форбс

12 –те най-скъпи минерала в света – класация на Форбс

Съществуват над 4 000 вида минерала на Земята, a много от тях няма да може дори да зърнем в живота си. Редки минерални съединенения и следи от примеси са създали едни от най-красивите скъпоценни камъни. За някои може би сте чували, а други ще Ви накарат да поразровите в Google. В списъка по-долу ще може да прочетете за невероятните минерали, техният състав и произход.

За информация минералите могат да бъдат класифицирани като скъпоценни камъни, базирайки се на техния химически състав, пречупване, кристална структура  и оптични характеристики. Класификацията и степента на несъвършенства в минерала или скъпоценните камъни може да определи стойността им и тяхната рядкост.

Както казва Елизабет Тейлър: „Обожавам да нося скъпоценни камъни, но не защото са мои. Вие не може да притежавате сияние, може само да му се възхищавате…“

И така започавме от последна позиция:

Еремеевит – $2,000 за карат

eremmevitПрозрачен камък с небесносин или бледожълт отенък във формата на обелиск.Първият е открит в Сибир през 1883 година. Има подобна твърдост като на кварца 6,5 до 7,5. Най-качествените произлизат от Намибия.

Огнен опал – $2,300 за карат

opalОт опала най-търсен, е черният опал, заради уникалното пречупване на светлината, което прави.  Австралия е най-големият източник на опал в света – близо 95% от добива.

Пудретит – $3,000 за карат

pudretit

Пудретита е бил открит в Mont St. Hilaire –  Квебек, Канада през 1960 година.Този камък е с розов цвят и има твърдост 5.  Притежава натурално розов цвят. В  Бирма е намерен невероятен 9.41 каратов екземпляр.

Бенитоит– $4,000 за карат

benitoit

Открит в окръг Сан Бенито, Калифорния, САЩ. Цевтовете варират от: син, бял до безцветен, розов; често двуцветен. Фасетираните образци са много редки.

Мусгравит – $6,000 за карат

musgravit

За пръв път той е описан през 1904 година и макар да е близък на химическо ниво до аквамарина и изумруда, то той е значително по-рядък и от двата камъка. Намира се в рядко в щата Юта и щата Ню Мексико. Понякога хитри търговци продават рубини, които си приличат с него. Той е приблизително 8 хиляди пъти по-рядък от тях.

Александрит – $12,000 за карат

alexandite

Открит за първи път в Урал, Русия през 1830 година. Твърдост 8.5. Той е пурпурночервен, на дневна светлина става зелен. Той е много рядка разновидност на хризоберила и променя цвета си според светлината.Има много ограничени находища в Русия, Бразилия, Шри Ланка.

Диамант – $15,000 за карат

diamond

Diamond (Credit: Dreamatico)

Диамантът е може би най-известният скъпоценен камък, който често срещаме в центъра на годежните пръстени. Както е отбелязано в химическия състав, диамантите са чист въглерод подредени в диамантена  решетка, която е има невероятна сила и издръжливост. Диамантите са се образували в течение на 1 до 3 милиарда години. Те са едни от най-красивите камъни, и не случайно Мерилин Монро пее: „Diamonds Are A Girl’s Best Friend“ или „Диамантите са най-добрите приятели на жената“…

Serendibite – $18,000 за карат

serendibit

Serendibite (Credit: Sociofab.com)

Серендибитът е изключително рядък камък и минерал, открит най-напред в Шри ланка през 1902г. Един от изключително рядките скъпоценни камъни, като цветове варира от сивкаво синьо-зелен до тъмносин, зелен или кафяв; при преминаваща светлина е почти безцветен до бледо жълто-зелен или син.

Грандидиеритът – $20,000 за карат

grandierit

Грандидиеритът е също много рядък Синьо-зелен минерал, цената му може да достигне $20,000 за карат, първоначално открит е в Мадагаскар през 1902година.  Като александрита и танзинита, той е плеохроичен (дву-или трицветен) и пречупва сини, бели и зелени цветове.

Таафеит – $35,000 за карат

taafeite

Taaffeite (Credit: Multicolour.com)

Таафеитът е невероятно рядък скъпоценен камък. Привлекателните цветове на този рядък материал варират от червено до виолетово. Има около десет известни съществуващи образци и на червен на цвят таафеит. Общо количеството скъпоценни камъни таафеит, открити до този момент, биха запълнили половин чаена чаша.

Червен диамант – $1,000,000 за карат

reddiamond

Red Diamonds (abcnews.com)

Диамантът е сред най-скъпите скъпоцении камъни, и достига не случайно до първа позиция и цена от $1 милион за карат, именно за червения диамант.  В света съществъват по-малко от 30 броя, открити червени диаманта, като повечето от тях са по-малко от половин карат. Може би си мислите, че червеният цвят идва от примес, но всъщност произлиза от пластична деформация на кристалната решетка в структурата му. Най-големият червен диамант откриван някога е 5.11 каратовия Moussaieff с цена от $8 милиона долара.

Изт.Trevor Nace, Forbes