Новини

Пиърсингът – модна тенденция и до днес

piercing-bijuta-fortuna

Пиърсингът – модна тенденция и до днес

Piercing – на английски (пронизване, пробождане, продупчване)
В последните няколко години пиърсингът изживява своеобразно възраждане – забелязваме все повече хора и знаменитости от шоубизнеса с пробити уши, лица, вежди, устни, езици, носове, пъпове и други части от тялото. Всички те са малко или много подвластни на модата на пиърсинга. Думата пиърсинг произлиза от английската дума to pierce – пробивам. В по-общ вариант, означава носене на бижутерия на различни части от тялото, като въпросното бижу се прикрепя, чрез пробиване на тъканта. Тази мода не е откритие на съвременното общество.

Още в древността, пиърсингът e служел за форма на себеизразяване, която немалко култури са практикували в една или друга епоха от развитието си. В древен Египет например пиърсингът е белег на социален статус и елемент от красотата на индивида. Най-ранните познати мумифицирани останки на хора, белязани с различни продупчвания по телата, датират от над 5 000 години. Известно е, че египтяните са обичали да украсяват телата си, като някои видове телесен пиърсинг са били предназначени само и единствено за кралското семейство. Само фараонът можел да има пробит пъп, а всеки заможен египтянин пък носел обеци, за да демонстрира богатството си и да подчертае красотата си. Използвали се майсторски изработените емайлирани и златни обеци, които изобразявали природни елементи като цветовете на лотуса.
За пиърсинга се говори и в Библията.

В Стария завет се споменава, че телесните украшения са считани за признак на красота иbijuta-piercing богатство, особено що се отнася до бедуинските и номадските племена. В библейските времена пиърсингът е знак за социален статус и привлекателност. Като практични хора, древните римляни търсели ползата от пиърсинга не само в придаване на привлекателност на тялото. Римските центуриони пробивали зърната на гърдите си, за да демонстрират издръжливост и мъжество. По този начин те доказвали и предаността си към Римската империя. Ацтеките, които са били войнствени племена, практикували пробиване на септума (носната преградка), за да изглеждат по-свирепи за враговете си. Нищо не изглеждало по-ужасяващо от противник, носещ голям глигански зъб, промушен през носа му. Тази практика била обичайна и сред племената в Нова Гвинея и Соломоновите острови. Най-широко използваните материали, използвани по онова време били кости, зъби и пера.

Стотици години по-късно френските трапери в щата Вашингтон открили индиански племена, които носели кости през носната преграда. Тези племена били наречени от завоевателите Nez Perce (на френски – пробити носове). Най – интересено е, че цивилизации, разделени от хиляди километри разстояние и на векове във времето, често развивали афинитет към едни и същи практики на пробиване на телесни части, за да подчертаят определени черти. С навлизането на света в мрачните векове на Средновековието интересът към пиърсинга замира, а църквата заклеймява тези практики като греховни. За няколкостотин години западната цивилизация ги изоставя. С разцвета на Ренесанса обаче интересът към пиърсинга се възражда отново. В епохата на Ренесанса мъжете започват да обръщат по-голямо внимание на модата. Почти всеки мъж от аристократичното общество имал поне една обеца.

piercing-bijutaГолемите перлени и диамантени висулки стават популярен начин за демонстрация на богатство и високо обществено положение. Те означавали и височайше покровителство, ако били дарени от член на кралското семейство. Жените не желаели да бъдат засенчвани от мъжете и започнали да носят дълбоки деколтета. Кралицата на Бавария демонстрирала едно от най-скандалните за времето си – тя всъщност нямала почти нищо над кръста. Жените започнали да си пробиват зърната на гърдите, за да демонстрират своите бижута. Скоро започват да носят верижки и дори нанизи от перли, провесени между двете зърна. И мъжете, и жените откриват, че тези украшения на зърната са освен всичко друго и възхитителни играчки в леглото, добавят чувственост и придават на акта визуална и сетивна стимулация.

След като пиърсингът на носа се връща в Америка, интересът към този тип телесни украшения от всякакъв вид бързо се възобновява през 80-те и 90-те години на миналия век. Известни личности от шоубизнеса и спортисти практикуват различни видове пиърсинг. И както забелязваме и днес модата му е все така актуална…

По материали: juvella