Новини, Скъпоценни камъни

Ювелирът – вълшебник

Ювелирът – вълшебник

Йохан Мелхиор Динглингер /1664-1731/е най прославеният немски ювелир от началото на 18 век.
Част от неговите вълшебни произведения са посветени на приказно красивата Индия.

Ювелирът – вълшебник

Те се отличават с виртуозна изработка и представляват истински съкровища.
Наред с тях майсторът на ювелирното изкуство е сътворил още множество неповторими по изяществото си творби.
Първоначално като съвсем млад, работи в Аухсбург, Нюрнберг и Виена, а после заминава за Дрезден където през 1693г. с двамата си по малки братя открива бижутерийно ателие.

Ювелирът – вълшебник

Динглинер е почитател на стила барок и поемал поръчки за украсата на жилищата на богати особи, за изработка на сервизи-уникати, вази, статуетки и всякакви други приумици на елита. През 1698г. е поканен за придворен ювелир от краля на Полша – Август 2 Силни. В продължение на много години работил за него и създал неповторими шедьоври.

Ювелирът – вълшебник

Полският крал бил съюзник на Петър Велики и в състезанието помежду им се ражда идеята за една от най-разкошните творби на Динглинер-златният кафеен сервиз/1697-1701/. Това е сервиз от истинско злато, украсен с 5600 брилянта и множество скъпоценни камъни, а всяка чашка изобразява гръцки бог или богиня.

Ювелирът – вълшебник

Ювелирът силно се впечатлил от рожденния ден на Великия Могол и му хрумнала идеята да превъплати пищното тържество в своя творба наречена „дворът на Великия Могол Ауренг Зеба“, пред който биха ахнали дори и боговете. Една от най – обемните по размери и невероятна по изработка творба на Динглингер е „Обелискът на Август“.

Ювелирът – вълшебник

Той изработва и множество малки статуетки инкрустирани със скъпоценни камъни. Една от тях е така наречената „Два мавъра с камила“ – изработена от злато, емайл, елмаз, рубини, абаносово дърво и слонова кост.Особено изящна е и вазата на ювелирът – вълшебник- „Банята на Диана“. Произведението претворява онзи момент, в който богинята превръща ловеца Актеон в елен. Днес великолепните творби на Йохан Мелхиор Динглинер се съхраняват в Дрезденския музей Грюнес Гевьолбе.