Полезна информация

Яйцата Фаберже

Kurochka

Яйцата Фаберже

…И понеже наближава Светлия празник Великден, искаме да споделим с Вас интересни факти за „Яйцата на Фаберже“!

Така наричаме всяко едно от 68-те бижутерийни изделия, с формата на яйце, изработени от Петер Карл Фаберже. По-голямата част от тях, са били създадени по поръчка на цар Александър III и Николай II като великденски подарък за техните съпруги през 1885 година. Най-първото от яйцата се наричало „Кокошчица“ и представлявало златен корпус, покрит с бял емайл, което съдържало няколко изненади, наподобяващо „матрьошка“. То било поднесено като великденски подарък от Император Александър III за съпругата му. Всички яйца на Фаберже се явяват уникални произведения на изкуството. След смъртта на Александър III, император Николай II запазил традицията за семейството и така са създадени 52 яйца и още две, които не са могли да бъдат подарени, поради избухналата революция.
Повечето от яйцата съдържали някаква изненада, например миниатюри с портрети на императорското семейство.

През 2015-та бе разкрита мистерията около 8-то яйце на Фаберже от Императорската великденска серия. Неговото съдържание е било считано за изгубено до момента, в който учени не го разкриват, при подготовката на новия каталог за Британската кралска колекция. Изненадата на това яйце е фигурка на механизиран слон. Това за първи път съобщи публично на научна конференция в Музея на Фаберже в Санкт Петербург старши кураторът на Британската кралска колекция – Керълайн де Гито.

Осмото поред яйце от императорската серия „Диамантена мрежа“ е поръчано от Александър III като подарък за съпругата му – императрица Мария Фьодоровна за Великден през 1892 година. Черупката на яйцето е изработена от полупрозрачен камък в ябълково зелен цвят с инкрустирани брилянти. Първоначално яйцето имало поставка от сребро или злато с херувими. Смята се, че те символизирали тримата синове на императорското семейство – Николай, Михаил и Георги. Известно е също, че в яйцето имало изненада под формата на малък слон с механизъм за навиване. Описанието му е останало в счетоводните книжа на Фаберже и е преведено на английски език. След революцията яйцето е конфискувано, а няколко години по-късно е продадено в чужбина, където попада в няколко частни колекции и остава собственост на семейство Макферин от САЩ. Фигурката-изненада обаче е загубена.

Британските учени нямали доказателство, че намереното слонче е точно от това яйце, затова реставраторите решили да разглобят фигурката. В същото време все още е загадка как фигурката е попаднала в колекцията на Британската кралска колекция. Според една от версиите тя е придобита от крал Джордж V през 1935 година.
Из материали на:rusofili.bg