Новини

Златото – най -популярният благороден метал

Златото – най -популярният благороден метал

Златото е най -популярният благороден метал. Но колко знаете за него? Изпробвайте себе си, като прочетете тази статия.
Малко история: Тъй като златото може да се намери почти навсякъде по света, то се превърна в съществен елемент в почти всички човешки култури.

златото

Започвайки от Древен Египет, където са открити декоративни златни предмети на повече от 5000 години. Древните хора свързват красотата на златото с безсмъртието и богатството на боговете, поради което от него се правят бижута и декоративни елементи. Също така, златото е било една от първите валути, заменили традиционната бартерна борса. Първите златни монети са сечени в царството на Лидия през 550 г. пр. Н. Е.

златото - благороден метал

И оттогава този метал остава основният елемент на паричната система. Дори след приемането на съвременните хартиени пари валутите остават свързани чрез Златния стандарт – система, въведена през 1870 -те години, която фиксира стойността на тези валути в определено количество злато.
Физични и химични свойства на метала.
злато

Това е един от малкото благородни метали, които могат да бъдат намерени в чист вид в природата. Чистото злато е много меко, само с 2,5-3 точки твърдост по скалата на Моос. Това е плюс за обработката на леки метали: един грам злато може да се навие на тънък лист с дебелина само 230 атома и площ от един метър. Но мекотата на златото е минус за здравината на продуктите, направени от него, поради което най -често златото се легира с други метали.

Очаквайте продължение…

Изотчник снимки: Интернет

Подобни публикации