Без категория

Загадъчният ювелирен бранд – Van Cleef & Arpels – продължение

Загадъчният ювелирен бранд – Van Cleef & Arpels – продължение

През 1925г. Van Cleef & Arpels печели престижната награда Grand Prix all’Exposition International des Arts Decoratifs,а времето  1922 – 1934 г. е най-плодотворния творчески период в историята на ювелирната къща, в който са реализирани и най-прочутите бижута : гривна със сапфири и брилянти, изработена по поръчка на дука на Уйндзор за г-жа Уолис Симпсън и колие с рубини и брилянти (1939г.).През 1933г. ювелирната къща патентова техниката Mistery Setting (невидим обков), с която се постига неразривност на „скъпоценното платно“, най-ясно видима при ювелирните изделия, пресъздаващи цветя и тъкани.

Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - продължение

Van Cleef & Arpels и скъпоценните фигурки с балерини и феи са неразривно свързани. „Едни от най-узнаваемите украшения на ХХ век, които не са загубили актуалността си и  днес“.Постоянно обновяващата се колекция води началото си от увлечението на основателя на фирмата Пиер Арпелс по балетното изкуство и красотата на танца. Първите брошки с танцьорки на фламенко и балерини се появяват в началото на 1940г. в Ню Йорк, където фамилията се установява по време на Втората световна война. Сега дългогодишната традиция продължава и е представена от нови брошки, вдъхновени от балета „Лебедово езеро“ на Чайковски. Представят 2-та лебеда – белият, ярък символ на невинността (Odette) и неговия антипод – Odile.

Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - продължение

Най-престижната поръчка за цялата история на своето съществуване ювелирна къща Van Cleef & Arpels  получава от иранската монархия през 1966г. : да изработят корона за иранската владетелка Фарах Пахлеви. За  подбора на най-подходящите скъпоценни камъни от иранската съкровищница Пиер Арпелс заминава за Техеран и в продължение на повече от половин година работи върху  короната. За реализирането на проекта били използвани хиляди брилянти, 36 изумруда, рубини и перли. В завършения си вариант короната тежала 1600гр.

Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - продължение

Приказни сюжети, феи, белерини и принцеси,  пъстра флора, скъпоценна фауна – в продължение на повече от век Van Cleef & Arpels разкриват по най-живописен и неподправен начин красотата на скъпоценните камъни и необятността на човешката фантазия.

Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - продължение

Източник снимки: Van Cleef & Arpels

Подобни публикации