Без категория

Загадъчният ювелирен бранд – Van Cleef & Arpels – част 1

Загадъчният ювелирен бранд – Van Cleef & Arpels

Van Cleef & Arpels е един от най-загадъчните и романтичните ювелирни брандове, оказал голямо влияние върху световното ювелирно изкуство . Той е въплъщение на чистия творчески порив, който не се страхува от конюнктурата на модните тенденции.

Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - част 1

Основаният през 1906г. ювелирен бранд  повече от 100 години остава верен на своите ценности, обединяващи творчество, професионализъм и  традиции. Всяка колекция, всяко едно изделие носи в себе си отпечатъка на вековните философия и наследство, отразявайки свойствения за фирмата поетичен светоглед.

Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - част 1

Van Cleef & Arpels се асоциира с изискани, приказни и романтични ювелирни изделия, които остават неподвластни на времето и носят своя собствена история.

Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - част 1

Неотменната преданост към семейните традиции и любовта към работата, неповторимата красота на бижутата и майсторското им изпълнение позволили Van Cleef & Arpels  да се наложи като предпочитана и търсена ювелирна къща. До 1935г. фирмата успяла да завладее напълно вниманието на светските и аристократичните среди от Динар до Монте Карло. В годините едни от най-ревностните клиенти на фирмата са херцогът и херцогинята на Уиндзор, принцесите на Индия и Египет, Греис Кели и Жаклин Кенеди – Онасис.

Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - част 1

Първите колекции на Van Cleef & Arpels са инспирирани от египетската култура, традиционното китайско изкуство и пищността на Ориента. Дизайнерите били очаровани от археологическите находки през 1922г., открити в гробницата на Тутанкамон. Между бижутата с най-голяма популярност се ползвали гривните, декорирани със свинксове, лотоси, скарабеи, змии, хищни птици и йероглифи, изработени с цветни кабошони на фона на паваж от шлифовани брилянти.

Загадъчният ювелирен бранд - Van Cleef & Arpels - част 1

Колекцията „Алхамбра“(Alhambra) носи името на приказно място с богата история – дворцово – парков комплекс на династията Насрид (XI в). Източните строители превърнали в лайтмотив цветче с четири листчета – постоянно повтарящ се орнамент в Алхамбра. Той се открива в барелефите,в каменната украса на фонтаните, в проектирането на прозорците и вратите, както и в мозайките. От този момент историческото четирилистно цветче придобило изключителна популярност и се превърнало в знаков символ на бранда. Лаконичният дизайн и цветовото многообразие на използваните камъни постигат мигновен успех, който днес  отбелязва своя половинвековен юбилей.

Следва продължение…

Източник снимки: Van Cleef & Arpels

Подобни публикации