Без категория

Виктоар де Кастелан – ювелирният дизайнер на Dior част 1

Виктоар де Кастелан – ювелирният дизайнер на Dior

Наследница на стар френски благороднически род, една от  музите на Карл Лагерфелд, ярък художник и творец, Виктоар де Кастелан (Victoire de Castellan) се нарежда сред 9-те най-влиятелни съвременни ювелирни дизайнери. Определяна като ексцентрична и неподправена, с изключителни творчески способности тя е не просто творец, а художественият директор на ювелирната линия на модна къща Dior.

Виктоар де Кастелан

За света на ювелирното изкуство я открива Карл Лагерфелд и нейната звезда изгрява през 1984г. именно под неговото ръководство в Chanel. Първоначално работи като технически сътрудник, а по-късно й е поверено  изработването на бижута за модните дефилета на Къщата. Това не били типичните Haute Joaillerie, а своеобразни екстравагантни и фантазни аксесоари с  кратък, но ярък и блестящ живот – забавни и запомнящи се украшения.

Виктоар де Кастелан

В началото на 1998г. Бернард Арно (главен изпълнителен директор на  световния лидер LVMH),сбъдва мечтата си да създаде ювелирна линия на Christian Dior. Така се ражда Dior Joaillerie, а за дизайнер е поканена Виктоар де Кастелан. Арно й предоставя пълна творческа свобода и възможност да работи с най-скъпите и качествени материали и с най-изкусните майстори. Работите й предизвикали фурор още в самото начало. Тя е сред първите ювелирни дизайнери, популяризирали полускъпоценните камъни, считани до голяма степен за „недостойни за висшето ювелирно изкуство“.

Виктоар де Кастелан

Де Кастелан работи с размах и получава възможност за това : „Аз съм щастливка. От Dior не ми поставят финансови рамки и условия за моите ювелирни колекции – безгранична свобода. Провървя ми, получих карт бланш за създаването на ювелирен стил, какъвто по-рано не е съществувал“.

Очаквайте продължение…

Източник снимки: Виктоар де Кастелан

Подобни публикации