Без категория

Tiffany &Co – емблемата на американското ювелирно изкуство

Американското ювелирно изкуство до голяма степен се асоциира с една фирма – Tiffany &Co. Брандът присъства неотменно във филмите,на кориците на списанията,на различни светски  и частни събития; превърнал се е в част от американската култура.

Tiffany &Co

 

Днес Tiffany & Co има статут на една от водещите в цял свят ювелирни къщи. На нея принадлежат много от най-колоритните, запомнящи се и сложни ювелирни дизайни на всички времена; за нея са творили Елза Перети, славния Шлюмбергер, Палома Пикасо и Франк Гари. С богатото си родословие, характер и майсторство Tiffany & Co с право може да бъде считана за най-известната ювелирна къща в САЩ.

Tiffany &Co

 

 

Всичко започва през 1838г. с малко магазинче, разположено на Бродуей, стопанисвано от Чарлз Луис Тифани и Джон Янг. В него се предлагали канцеларски материали, сувенири, китайски порцелан и галантерийни стоки. За кратко време младите предприемачи разбрали, че изделията, които предлагат не са перспективни в дългосрочен план и се преориентирали към ювелирния пазар, като заложили на изработването на изделия от сребро. Отказали се от властващия в Европа класически викториански стил, заменяйки го с изчистени форми и  флорални мотиви за ежедневни украшения и поставили основите на т.нар. „нов американски стил“.

Tiffany &Co

 

През 1851г. фирмата сключила договор с нюйоркският майстор на сребърни изделия Джон Мур, сътрудничество продължило повече от 40 години. В работата си той трябвало да се придържа към стандарта на английския стерлинг и така се родила историческата сребърна проба 925, която скоро била приета в качеството ѝ на официален стандарт за среброто в САЩ, по-късно и в целия свят.

Tiffany &Co

Сребърните предмети, излезли изпод ръцете на Мур и неговите помощници, били отличени с множество награди на международните ювелирни изложения от края на XIX век. На парижкото изложение през 1878г.Tiffany & Co получила голямата награда за иновации. Това е и първата европейска награда, присъдена на американска ювелирна компания.

Tiffany &Co

Източник снимки – Tiffany &Co

Подобни публикации