Без категория

Ювелирните предизвикателства на Салвадор Дали – продължение

Ювелирните предизвикателства на Салвадор Дали

Салвадор Дали разработва дизайна и лично подбира материалите за всяко едно изделие, фокусирайки се не само върху цвета, формата и ценността им, но и върху символичното значение, което било приписвано на скъпоценните камъни и благородните метали. Те са вещественото развитие на живописните му образи, наситени с художествени афоризми, станали знакови символи на XX век.

Ювелирните предизвикателства на Салвадор Дали - продължение

Запазена марка на всичките му ювелирни работи станала цветовата наситеност – „най-слънчевото“ жълто злато, рубини, сияещата белота на перлите, „кървави“ корали, най-колоритните изучруди, наситено сини сапфири и ослепително сребро. Това цветооусещане намира изражение още в първите работи на Салвадор Дали, каквато е брошката „Окото на времето“ (The Eye of Time) от  1949г., предшествала многообразно разработваната от художника тема „виждане“. „Човек не може да избяга от своята участ или да се скрие от времето. Окото вижда всичко : и настоящето и бъдещето“, казва Дали.  Изработена от платина, диаманти, рубин, син емайл и часовников механизъм,като подарък за Гала, тя и до днес остава емблематична за ювелирните му търсения. От „Alemany & Ertman“ в годините били изработени цели 20  нейни реплики, една от които е притежание на София Гръцка – кралица на Испания.

Ювелирните предизвикателства на Салвадор Дали - продължение

„Кралско сърце“ (1953г.), разкошно и пулсиращо, е вдъхновено от Гала. То включва 45 рубина, 42 брилянта и 4 изумруда, обединени в скъпоценна композиция, изпълнена така, че подвижният му център да „бие“ като истинско сърце, а художникът го посвещава на кралица Елизабет II за коронацията й.

Ювелирните предизвикателства на Салвадор Дали - продължение

Салвадор Дали запознава шираката публика с ювелирните си творения през 1954г. по време на миланското трианале, а през 1959г. урежда рекламна фотосесия, в която участва лично, предизвиквайки холивудските звезди.

Ювелирните предизвикателства на Салвадор Дали - продължение

Създавайки ювелирната си колекция Салвадор Дали продължава да провокира интереса и фантазията на публиката : „Без аудитория тези творби не могат да изпълнят функцията, за която са създадени. Зрителят, образно казано, завършва картината, нанася последния щрих. Неговите поглед, сърце и разум повече или по-малко са в състояние да възприемат намерението на автора и да изпълнят украшенията с живот.“

Ювелирните предизвикателства на Салвадор Дали - продължение

Замисълът е изпълнен – някои от ювелирните фантазии на Салвадор Дали са се превърнали в култови произведения на изкуството на ХХ век, а съвременното ювелирно изкуство предлага множество техни реплики и вариации.

Източник снимки – Салвадор Дали

Подобни публикации