Без категория

Ювелирните предизвикателства на Салвадор Дали – част 1

Ювелирните предизвикателства на Салвадор Дали

В град Фигерас в испанската провинция Жирона, се намира най-необикновения музей в света. Той носи името  „Салвадор Дали“ и е  най-големият самостоятелен проект на художника до откриването му  на 28.IX. 1974г. В кулата на комплекса, наречена Галатея, е разположена постоянна експозиция от 37 ювелирни шедьовъра на гениалния художник.Въпреки че, трудно могат да бъдат наречени украшения, те са ярко явление в ювелирната история;екстравагантни и оригинални  остават без аналог  до днес.

Салвадор Дали

Колекцията ювелирни изделия на сюрреалиста Салвадор Дали е единствена по рода си и включва изделия с неописуемо съчетание на сюжети, материали, размери и форми, отразяващи неповторимия почерк на маестрото. Златото, платината, перлите и скъпоценните камъни не са просто скъпи материали, а са въплътени в разнообразни украшения с реални образи, антропоморфни форми, религиозни и митологични сюжети.

Салвадор Дали

До 1970г. Дали създава ескизите за 37 ювелирни изделия, до голяма степен вдъхновени от капризите и желанията на неговата муза и любима Гала. Статични или механични, винаги провокативни с необичайните и парадоксални форми и образи.

Салвадор Дали

Много от ювелирните проекти на художника намират реализация едва след запознанството му с аржентинския ювелир Карлос Алемани. Роденият в Буенос Айрес Алемани години наред се изявява като диригент на танго-оркестър с гастроли в Латинска Америка, Европа и САЩ. През 1940г. се установява в Ню Йорк и изучава ювелирния занаят, а 10 години по-късно се запознава със Салвадор Дали. Плодотворното сътрудничество между двамата артисти продължава до 1971г. и за това време ювелирът успява да реализира по-голямата част от безумните идеи на гения на сюрреализма.

Салвадор

Следва продължение…

Източник снимки: Салвадор Дали

Подобни публикации