Без категория

Mauboussin – еталон за ценители

Mauboussin – еталон за ценители

Френският ювелирен бранд Mauboussin е основан в началото на XIX век като класически семеен бизнес, предаван от поколение на поколение, а във времето в негова визитна картичка се превърнали експресивните и ярки украшения. В своята над 150 годишна история фирмата е търпяла възходи и падове и днес успешно предлага новите си колекции, подчинени до голяма степен на традициите.

Mauboussin

Истинският възход на Mauboussin започва през 1923г., когато завоюва призовите места в различни международни изложения. Това е времето на неповторимия стил Арт Деко,завладял всички сфери на изкуството с шеметна скорост. Разноцветни камъни в изчистени и минималистични обкови, смели съчетания на различни скъпоценни камъни, полихромност и геометрични форми, играта на цветовете и светлината, матирани кабошони и скъпоценни камъни с класическо фасетиране – най-смелите експерименти, които ювелирното изкуство можело да предложи били харесвани от всички. Бижутата били женствени и изящни, но никога незабележими. Дизайнерите се славели  с искренната си любов към ярките цветове и черпели вдъхновение от смелостта на източните майстори.

Mauboussin

Именно ювелирна къща Mauboussin популяризирала ярката красота на изумрудите и рубините сред широката публика, организирайки три големи тематични изложби през 30-те години на ХХ век и напълно завладяла вниманието на холивудските знаменитости от това време. Сред най-верните й клиенти се откроявали Марлене Дитрих, Грета Гарбо и Полет Годар.

Mauboussin

 

След края на епохата на Арт Деко интересът към фирмата започнал да спада.Модата се променяла, а брандът оставал верен на своя стил. Ювелирният пазар го определял като прекалено консервативен и до скоро популярната Mauboussin попаднала в категорията на безперспективните бижутерийни компании. Въпреки негативните оценки и затихващият интерес дизайнерите на ювелирната къща отказали сляпо да следват модните тенденции, подчинявайки се на капризите на клиентите, като продължили да работят изключително в класически стил. Като резултат от тази стратегия фирмата загубила голяма част от клиентите си, но останали тези, които имали предпочитания към издържаните качествени украшения, неподвластни на модните капризи.

Mauboussin

 

Към настоящият момент Mauboussin  отново добива популярност, като предлага няколко различни линии в ювелирните си колекции – от екстравагантни бижута до ежедневни и непретенциозни модели, но отново залага на смелите цветови комбинации, плавни форми и камъни с интересно фасетиране.

Mauboussin

Какво ще е бъдещето на фирмата само времето може да покаже. Независимо от това дали ще успее да се влее в шеметния поток на новите предизвикателства на нашето време или не, Mauboussin ще остане еталон за ценителите на автентичните класически бижута.

Източник снимки: Mauboussin

Подобни публикации