Новини

Кунцит – Камъкът на Сърцето

Кунцит – Камъкът на Сърцето

Кунцит – Камъкът на СърцетоКунцитът е бил открит в началото на 20 век в Америка и е наречен на името на своя откривател Г.Ф. Кунц. И въпреки, че не разполага с дълга история, ефективността на този минерал е изпитана и доказана.

Камъкът е бил вид сподумен, но по късно е преименуван в чест на откривателя си. От откриването на кунцита до днес Калифорния и Бразилия са признати за най-големите мини по отношение на производството.

В по-малки количества полускъпоценният камък се добива в Сибир, на Африканския континент и Авганистан. Цветът на камъкът има различна наситеност и зависи от веществото манган. Именно това вещество се натрупва, вгражда в кристалната решетка на камъка и образува розов отенък.

Цветът на кунцита може да бъде и зеленикав ако преобладава литий или хромът влиза в структурата. Камъкът се намира до гранитни образувания и образува масиви от няколко метра, които са съставени от колонови кристали.

Теглото им надвишава 10 тона с обща дължжина 10 метра.

Използването на розовия минерал в бижутата се усложнява от проблемите на неговото рязане, тъй като е крехък. Не всеки специалист може да се справи с обработката на този камък, което се отразява на цената на бижутата.

Кунцит – Камъкът на СърцетоЕдин от най-известните и красиви образци на кунцит се намира в Националния музей по естествена история Смитсониън и представлява скъпоценен камък, фасетиран във форма на сърце с тегло 880 карата.

На този камък се приписват чудодейни способности, поради което е носен като талисман за защита от нещастна любов и зли сили. Съществуват поверия, че кунцитът е лечебен минерал, който подобрява сърдечната дейност и помага при нервно напрежение.

Според езотерици „камъкът на сърцето“ както още е известен, дарява чистота и любов и е особено полезен когато се носи в близост до сърдечната област.