Новини

Коко Шанел – продължение

Коко Шанел – продължение

През 1923г. Chanel представя първата си ювелирна колекция. Упоритостта, таланта и революционните идеи на Коко Шанел дали своя принос-достъпните дизайнерски бижута станали ценени повече от украшенията обсипани със скъпоценни камъни и издържани във всички традиции на европейското ювелирно изкуство.

Коко Шанел - продължение

Популяризирането на масовата бижутерия и рецесията на 30-те години на 20 век се отразили негативно върху работата на утвърдените европейски ювелирни къщи. В разгара на икономическата криза от световния гигант в ювелирния бизнес Debeers, потърсили съдествието на Коко Шанел при създаването на нова колекция украшения с брилянти.

Коко Шанел - продължение

Тя приема предложението за сътрудничество и създава една от легендарните колекции за всички времена, която остава популярна и днес и визуално е позната на всеки. Успехът на колекцията е толкова зашеметяващ, че два дни след представянето и, акциите на Debeers на Английската борса се покачили с цели 20 пункта.

В колекцията на Шанел за Debeers, доминирали три графични образа-панделки, звезди и пера. Брилянтите използвани за изработването им били с триъгълна, шестоъгълна и трапецовидна форма.

Коко Шанел - продължение

Уникалността на ювелирните изделия в колекцията се изразявала в тяхната трансформируемост. Колиетата можели да се носят и като брошки, а диадемите лесно се превръщали в гривни и колиета. След популяризирането на първите колекции, дизайнерката се запознава с талантливия художник Пол Ириб.

Коко Шанел - продължение

Негова е идеята фирмата да се отклони за кратко от главната си ювелирна концепция и да се насочи към използването на скъпоценни камъни. Благодарение на него в колекциите на Chanel се появили великолепни украшения с брилянти, оценени по достойнство от поклонниците на естествени камъни и традиционното ювелирно изкуство.

Пол Ириб съдействал за организирането на изложба с брилянтени украшения на Chanel, която завинаги остава в историята на модата.

Подобни публикации