Новини

Кехлибарената стая

Кехлибарената стая

Кехлибарената стая се намира в Екатеринския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царское село/днес град Пушкин/, близо до Санкт Петербург. Представлява стая напълно облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала.

кехлибарената стая

Заради своята красота по някога е била наричана „Осмото чудо на света“ Кехлибарът е вкаменена дървесна смола която се е втвърдила до подобни на скъпоценни камъни парчета през десетки милиони години под земята. Той е смятан за много ценен още от праисторически времена заради полупрозрачната си карамелена красота.
След като нацистите нахлуват обаче,кехлибарената стая и нейните 6 тона кехлибар,оценен на 140-500млн.долара, изчезват без следа.

кехлибарената стая

Кехлибарената стая първоначално се е намирала в зимната резиденция на първия крал на Прусия –Фридрих 1. Тя е проектирана от германския бароков скулптор Андреас Шлгер и изработена от датския майстор Готфрид Волфрам. Когато Петър Велики посещава Прусия през 1716г. и показва интерес към Кехлибарената стая, синът на крал Фридрих 1, я подарява на руския император за укрепване на съюза между двете империи. Руснаците изграждат Кехлибарената стая в зимната къща в Санкт Петербург, преди императрица Елизабет да реши да я премести в Екатеринския дворец през 1755г.

кехлибарената стая

Стаята е разширявана през целия 18 век, и активно използвана от руските кралски особи. Когато нацистите нахлуват в Съветския съюз през 1941г. намират стаята и само за 36 часа я разглобяват и транспортират до Кьонигсберг-Германия, където е преинсталирана в замъка-музей Кьонигсберг.
В края на войната когато съветските войски настъпват към града,нацистите демонтират стаята, опаковат я и я скриват на неизвестно място. От тогава Кехлибарената стая остава загубена.През 1979г. Министерския съвет на РСФСР решава да пресъздаде кехлибарените панели.

кехлибарената стая

През 1983г., въз основа на снимки и негативи, Кехлибарената стая в двореца Катрин, започва възраждане. През 1994г. първите панели са монтирани в долния слой,а две години по късно работата по мозайка „Vision“ е завършена.През април 2000г. скрин с руски произведения и мозайка от „Докосване и мирис“, открити в Германия, които са били част от украсата на стаята се връщат в музея.

кехлибарената стая

През юни 2003г. , в чест на стогодишнината на Санкт Петербрг, в Пушкин /двореца на Катрин/, Кехлибарената стая е отворена за посетители. Започва нов период в историята на това грандиозно произведение на изкуството.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации