Без категория

Йолит – пътеводният камък на викингите

йолитЙолит – пътеводният камък на викингите.

Далеч преди Великите географски открития викингите владеели бурното море, открили средство, позволяващо им  да определят положението на слънцето на небосвода дори при плътна облачност и гъста мъгла. Това били синьо-виолетови камъни, притежаващи свойството да променят оцветяването си в зависимост от ъгъла на падане на светлината.

йолит

Дълго време тези камъни били известни сред народите от Стария континент като „камъните на варварите“,а през XIX век получили официалното си название иолит и днес  намират приложение както в ювелирното изкуство, така и при изработването на прецизни навигационни уреди за нуждите на корабоплаването и авиацията.

йолит

Като правило кордиеритът е прозрачен безцветен минерал, а иолита – неговата цветна ювелирна разновидност. В миналото използван за изработката на различни украшения, днес той е малко познат за масовия потребител. Отличава се със синьо-сивкав до синьо-виолетов цвят с медни и златисти оттенъци. Лесно може да бъде объркан със сапфир или с танзанит, но е по-мек от първия и с по-голяма маса от тази на втория.

йолит

Визуалното му сходство със скъпоценните камъни позволило иолитът да бъде използван като материал за тяхната имитация, откъдето идват и названията „воден сапфир“ и „лъжлив сапфир“. От друга страна структурата му е близка до тази на нефрита и в страните от Изтока е популярен като син нефрит.

йолит

Камъни иолит с ювелирни качества  се добиват в Норвегия, Мадагаскар, Шри Ланка, Непал, Бразилия и Индия. В Северна Норвегия се разработват находища с камъни с изключително големи размери, като някои от тях могат да надвишат 12 см. Подобни находки има и във Финландия и Швеция, но те не са с промишлено значение.

йолит

Иолитът е минерал, който лесно се поддава на обработка и не се повлиява от високите температури. Подобно на брилянтите същинската му ювелирна красота се разкрива едва след  правилното оформяне и фасетиране на камъните като се съблюдават точно определени пропорции. Макар и рядко се откриват плътни иолити, притежаващи ефекта астеризъм и те биват оформяни като кабошони.

йолит

Иолитът се инкрустира както в дамски, така и в мъжки украшения и аксесоари. Сходството му с едни от най-стойностните скъпоценни камъни позволява да бъде стилно допълнение както в деловото ежедневие, така и при официални поводи.