Новини, Скъпоценни камъни

История на гемите и камеите – продължение

История на гемите и камеите – продължение

От 1648г. камеята на Гонзаго се намира в колекцията на Шведската кралица Кристина. След оттеглянето на Кристина в Италиански манастир, където тя починала, камеята останала в Италия. Там тя попаднала в колекцията на Кардинал Д. Ацолино, който я е продал на рода Одескалки. Чрез техните наследници пък отива в ръцете на Папа Пий IV във Ватикана.

Геми и камеи

При окупацията на Рим през 1778г. Французите я отнасят в родината си. През 1814г. Иператор Александър I се отнесъл благородно с Наполеоновата Жосефина и семейството и. В знак на благодарност тя му подарила камеята в двореца Малмезон. От този момент нататък в Русия започват да наричат камея Гонзаго с друго име – камеята от Малмезон.

геми и камеи

Друга прочута камея е тази на Тиберий или наричана още голямата камея на Франция. Изрязана е от петслоен Сардоникс. В нейния център е гравиран Император Тиберий с Ливия. Пред тях е Германик в доспехите на пълководец и неговата майка Антония. В горната част сред боговете е Август, с жезъл в ръка и други членове на императорското семейство.

геми и камеи

Легендарна е и историята на кръста на Лотар, върху който има голяма камея, изобразяваща римския Император Август с лавров венец.
На обратната страна на кръста е гравирано изображение на разпнатия Христос, който поема лавров венец от Бог Отец.
Кръстът на Лотар бил подарен на Германския Император Отон III и се съхранява в Аахенската катедрала.

геми и камеи

Във времето на Викторианската епоха камеите се превърнали в неотменен моден аксесоар както за висшето общество, така и за широките слоеве от населението. Материалите за изработването им варирали от скъпоценни камъни и слонова кост до по-обикновени декоративни камъни.
Сюжетите започнали да се променят. Освен класическите, майсторите започнали да включват в работите си флорални и пейзажни мотиви.

геми и камеи

При коронясването си през 1804г. Наполеон Бонапарт избрал короната му да бъде украсена с камеи. През 1805г. по негова заповед била създадена национална школа по глиптика. Една от тиарите на Жозефин Дьо Боарне, първата съпруга на Наполеон също изработена от злато, перли и 7 камеи с митологични сюжети. Тя била част от голям сет, включващ гривни, наниз, обеци и пояс. След бракът на нейната внучка с бъдещия крал на Швеция и Норвегия- Оскар I, тиарата станала част от съкровищницата на Шведската корона.

геми и камеи

Глиптиката преживява възход през 15в.Това изкуство е най-силно развито в Милано и Флоренция. През следващото столетие под покровителството на Папския двор, голям център за глиптика се заражда в Рим.

геми и камеи

Известни колекционери на глиптика били Херцозите Козимо и Пиетро Медичи, Папа Павел II, Кардинал Франческо Гонзага, както и Донатело. В момента най-добрите образци на геми – както инталии, така и камеи могат да бъдат видяни в музеите на Виена, Париж и Санкт Петербург.

Подобни публикации