Новини

Хелиотроп- Камъка на Христос – продължение

Хелиотроп – Камъка на Христос – продължение

От камъкът Хелиотроп в Древността са се изработвали печати, мъжки пръстени и предмети за украса. По време на Викторианската епоха във Великобритания е бил доста популярен камък.

Изработвали са се уникални бижута и различни аксесоари. Луварът в Париж съхранява гема от хелиотроп с печата на императора на Свещената Римска империя Рудолф/1552-1612г./ Той се е интересувал от изкуство като събира огромна колекция от скъпоценни камъни в процеса на търсене на „философския камък“.

В колекцията на Лувъра се намира и купа от Хелитроп, собственост на Краля-Слънце Луи 14. Из колекционерските среди под знака на „Фаберже“ е известна дръжка за слънчобран, изработена с хелиотроп и инкрустирана с брилянти. Произведението е на бижутера Михаил Перчин с щемпел „Фаберже“ и е подарена на графиня Мария Александровна.

Може би най-известното произведение на „Фаберже“ е великденското яйце „Спомен за Азов“. Предполага се, че хелиотропите от които са направени предметите са с произход Русия, в предвид практиката на Фаберже да използва камъни добити в Русия.

Хелиотропът развива въображението, прави човека енергичен, активен и решителен. Това е камък на хората, които са вдъхновени от някаква идея, особено учени и философи, то им носи успех. Древните астролози, пророци и жреци използвали хелиотропа като проводник между човека и космоса.

Подобни публикации