Новини

Хелиотроп-Камъка на Христос

Хелиотроп-Камъка на Христос

хелиотропХелиотропът известен още като „кървав камък“ е разновидност на халцедона с характерна украска-тъмно зелено с червени петна, но ако петната са жълти, камъкът се нарича плазма. Наименованието на хелиотропа идва от две гръцки думи, Хелиос-слънце и Тропос-преобразяване, като преводът на тази фраза означава „Обръщаш се към слънцето“.

Легендата за произхода на хелиотропа разказва, че той се е създал когато няколко капки от Христовата кръв паднали и оцветили някои камъчета в основата на кръста. Древните гърци и римляни са носели хелиотроп за добиване на издържливост. Те смятали, че този камък може да влияе на позицията на слънцето в небето. Хората, които били на власт го използвали за да увеличат популярността си. За минерал с такова име се споменава още в писанията на философа Плиний датиращи от първи век пр.н.е.В древна Индия хелиотропът бил символ на храброст и мъдрост.

В индийската йога, той се е считал за камък със силно енергийно поле, което може да предпази от негативни влияния. Считало се е, че украшенията от хелиотроп спомагат да се смекчи гнева на владетелите и господарите. При Древните египтяни камъкът също бил на особена почит. Те смятали, че той има специални магически свойства. Индианците са използвали амулети от минерала във формата на сърце за спиране на кръвотечение.

Испанският мисионер Бернардино де Саагун отбелязъл, че през 1574г. е спасил много индианци болни от чума. Всички били излекувани благодарение на това, че той им дал да подържат в ръката си хелиотроп. „Кървавият камък“ е с голяма плътност, цветовете на който могат да варират. Висококачественият хелиотроп е полупрозрачен в наситено зелено и с равномерно разпръснати петна в червено.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации