Новини

Годината на черния воден заек

Годината на черния воден заек

Годината на черния воден заекНовата година по китайския календар настъпва на 22 януари и ще властва до 9 февруари 2024 година. В древен Китай зодиакалните животни са били надарени с определена характеристика, разделени на шест двойки, така че качеството на едно животно  да са противоположни на характеристиките на друго животно. Целта е да има хармония –Ин и Ян. Годината на Заека съответства на Ин-женският, приемащ, грижиовен, пасивен принцип.

Оттук идват очакванията за годината. Заекът символизира комплексни качества-той е кротък, нежен и тих, но в същото време се движи бързо и е много умен. Способен е да се адаптира и да се защитава при опасни ситуации. Лунната нова година би трябвало да донесе така дългоочакваната вълна на спокойствие и увереност. Препятствията по пътя ще се преодоляват с тихо постоянство, стабилност и вътрешна сила независимо от проблемите насреща.

Тъй като заекът е и символ на плодородието, годината под неговия знак ще е силна за започване на нови бизнес начинания. Заекът наследява Тигъра на небесния престол. Когато водата е основният елемент в една година, тогава се смята, че всички събития в нея могат да бъдат съдбоносни. Черният заек е активно животно и обещава сравнително плавен преход и последователност.

Водата бе елементът и на годината на Тигъра, но природата му Ян се свърза с голяма динамика и енергия. За разлика от това годината на Заека е „пъргава и елегантна“ според китайската астрология. В цяла Азия Заекът се свързва с мира, богатството и дълголетието. В китайската култура той се възприема като животното с най-голям късмет в зодиака и се асоциира с енергията, елегантността и красотата. Япония също го цени високо:там той е символ на богатство, прогрес и интелект. Често срещана традиция е поставянето на талисмана maneki-neko /т.нар. привличаща котка/, но с глава на заек, пред вратите на ресторанти, магазини и други търговски обекти- смята се, че фигурката носи късмет и просперитет на собственика. Небесно синьо, огнено червено, императорско жълто и ябълково зелено са цветовете, които ще носят късмет през 2023 година. Нюансите, които съответстват на водата-синьо и зелено ще са най-мощни. В Годината на черния воден заек се допуска, че егото и егоцентризма ще бъдат оставени на заден проект за сметка на диалогичността, а това отваря пред всеки доста нови благоприятни условия за прогрес.