Новини

Диамантът – безспорният фаворит – част II

Диамантът – безспорният фаворит – част II

Диамантът – безспорният фаворит – продължение.

Диамантът- безспорният фаворитНяма да е преувеличено, ако се каже, че диамантите са най-популярните скъпоценни камъни. До голяма степен те са предпочитан подарък от дамите , но истински сериозните им ценители, колекционери и купувачи все пак са мъже. Предметът на колекционерската им страст налага упорство, информираност и не просто много, а изключително много средства. Само няколко големи компании в света предлагат диаманти с действително колекционерски качества. Много от тях са били част от семейни богатства и частни колекции и са отлична дългосрочна инвестиция.

В зависимост от примесите, съдържащи се в минерала, цвета на диамантите може да варира от напълно прозрачен през жълт до кафяв, както и розов, червен, син, зелен и черен. За ценни се считат напълно прозрачните, безцветни и „чисти като вода“ камъни, но те се срещат изключително рядко. Уникално красиви са цветните диаманти, а камъните с наситен син, розов, зелен и червен цвят са истински съкровища. Те безспорно са фаворити сред естетите, колекционерите и ювелирите, а цената им за карат може да достигне баснословни суми.

червен диамантЧервеният диамант е най-скъпият представител на тази група скъпоценни камъни и едновременно с това изобщо най-скъпият скъпоценен камък. За цялата история на човечеството от него са открити едва няколко екземпляра като  повечето от тях са с  маса по-малка от 0,50 карата.

Гемолозите определят цвета му като пурпурно червен. В целия свят има едно-единствено находище, в което са откривани уникалните камъни и то е в Австралия. Като правило камъните с маса по-голяма от 0,10 карата се предлагат на специално организирани аукциони, където цената за един карат може да надхвърли един милион щатски долара. Така например уникаленият 2,26 каратов червен диамант, инкрустиран в пръстен от времето на Царска Русия, към настоящият момент е оценяван на 2 690 000 швейцарски франка и е притежание на английския ювелир Лорънс Граф.

брилянтът -синя лунаПрез 2014г. в ЮАР е открит син диамант, наречен по-късно „Синя луна“. След обработка масата му е 29,6 карата. Това е брилянт с безупречна чистота и най-дълбокият възможен за тези камъни цвят. Закупен е от хонконгски милиардер за сумата от 48,63 милиона щатски долара.

брилянт розова звезда

 

През април 2017г. на аукцион на Sotheby’s истински рекорд  за най-скъп цветен брилянт бележи „Розова звезда“ /59,6 карата/ – 71,2 милиона щатски долара.

Природната красотата на диамантите  е неоспорима, но истинските  ювелирни качества могат да се разкрият в цялата им пълнота единствено след тяхната обработка. Фасетираният диамант се нарича брилянт /от френското brilliant – блестящ/. Количеството на стените на „ идеалния брилянт“ се е увеличавало с течение на времето. През XVI – XVII век в Европа се развили шлифовките „роза“, „двойна роза“, „холандска роза“. Брилянтите „Мазарини“ възникнали  век по-късно и се характеризирали с 34 фасети /стени /. От момента на откриването на прецизна обработка на диамантите / 1910 г./ до днес, оформянето им е претърпяло множество промени в съответствие с разбиранията за оптичните свойства и развитието на техниката и технологията на обработка.

диамант

През 1919г. белгийският учен Марсел Толковски успял да изчисли идеалните пропорции на брилянтения шлайф, при които светлината, проникваща в камъка през короната най-цялостно се отразява от стените по закона на пълното вътрешно отражение и излиза обратно, създавайки илюзията за своеобразен и неповторим „танц на светлината“. Този шлайф  позволява обработката на камъни от всякъкви размери – от най-дребните до най-големите. Днес  с  термина „брилянт“се означават  тези ювелирни диаманти, които след обработката си получават 57 фасети / 24, разположени в зоната на павилиона и 33 – в короната/. Класическият брилянт никога не е излизал от мода. Той е илюстрация на безценните качества на камъка  и вечния порив на човека към красивото.

Съвременната унифицирана оценка за качеството на диамантите е известна като „Четирите С-та“. Въведена е през 1953г. от тогавашния  директор на Американския гемологичен институт. Тя се осъществява посредством показателите: цвят (color), чистота (clarity), маса (carat) и качество на шлифовката (cut). Това са критериите, определящи цената на брилянтите – колкото по-добри са характеристиките и колкото по-рядко срещани в природата са камъните, толкова по-висока е тяхната цена и може да достигне колосални суми.

диамант индия

 

Очаквайте продължение по темата…

Можете да разгледате бижута с диаманти тук

Подобни публикации