Новини

Хари Уинстън и историята на диаманта „Hope“ (Надежда)

Хари Уинстън и историята на диаманта „Hope“ (Надежда)Хари Уинстън и историята на диаманта „Hope“ (Надежда)

Хари Уинстън – наричат го „бижутерят на звездите“ или „краля на диамантите“!

Името може да Ви е познато или не, но със сигурност са забелязвали неговите бижута, носени от едни от най-големи холивудски звезди на червения килим.

Наричат го „краля на диамантите“ неслучайно. Историята му с ювелирното изкуство започва, когато родителите му емигрират в САЩ от Украйна и стартират малък семеен бизнес с бижута. Легендата разказва, че едва 12-годишен Хари разпознава изумруд от 2 карата в заложна къща и го купува за 25 цента, а в последствие го продава за 800. Историята прилича много на популярния разказ за забогатяването на Рокфелер, но дали това е истина или само легенда, е трудно да се каже.

Знае се, че 1/3 от най-известните скъпоценни камъни са негово притежание. Най-ценният диамант в колекцията на Уинстън е диамантът Хоуп (Надежда), който той купува през 1949г.  при разпродажбата на имуществото на Евалин Маклийн.

Днес, с тегло 45,52 карата, Hope диаманта е рядко чудо на природата – не е бял, а магически син. Съществуват противоречиви истории за произхода му, но най-вероятно е бил изсечен от мините Golkonda в Южна Индия. В наши дни вече изчезнали, това място е било източникът на няколко изключителни скъпоценни камъни, включително и Koh-i-Noor, част от бижутата на Британската корона.

Легендата казва, че камъкът е станал известен на Запад само след като бил откраднат от храм, където бил защитен от проклятие. През вековете неговите собственици се радват на промени в богатството си – а съвременната наука предлага алтернативно обяснение защо този великолепен скъпоценен камък е добил репутация за лош късмет.

Той демонстрира необичайна луминесценция, поради малките примеси – в този случай атоми на бор, които придават на така наречените „фантастични“ диаманти техните много търсени цветове. Резултатът е, че за известно време светва ярко, невероятно червено, след като всички източници на видима светлина са били изгасени.

Диамант по кралска мярка

Прочутия френски търговец на скъпоценни камъни и авантюрист Жан-Баптист Таверние, придобива камъка в средата на 17-ти век. Тогава неговата сърцевидна форма, наклонява везните и показва повече от 112 карата. За такъв камък единственият възможен купувач би бил – Крал Луи XIV. Камъкът е преформиран на 67.5 карата и преименуван на „Френско синьо“, окачен на панделка, с която да бъде носен по време на специални церемонии.

Луи XV оставя диаманта за преструктуриране, като въвежда огромна и сложна висулка, известна като „Орден на Златното руно“. По време на френската революция, диаманта е откраднат и изчезва за почти 40 години.

След години е показан в Англия,  в колекция на Крал Джордж IV, след неговата смърт е закупен от Лорд Philip Hope през 1830, когато придобива и досегашното си име.

Американската социалистка Евалин Маклийн закупува Диаманта Хоуп през 1911г., привлечена от неговата история.  Както казва още тя: “Обичам да си мисля, че той ми носи късмет…“

Хари Уинстън и историята на диаманта „Hope“ (Надежда)

Евалийн МакЛейн (в ляво) с диаманта Хоуп

Когато впечатляващата колекция от бижута на МакЛейн била пусната за продажба след нейното (мирно) погиване през 1947 г., диамантът Хоуп става собственост на Хари Уинстън.

По-късно Хари Уинстън решава да даде безценното бижу на института „Смитсониън“ във Вашингтон. Диамантът „Надежда“ остава там и до днес, отдавайки магията си над седем милиона посетители годишно.

Подобни публикации