Новини, Скъпоценни камъни

Цитрин – камъкът на слънцето

Цитрин – камъкът на слънцето

Цитринът е необичайна разновидност на кварца и се цени много като бижутериен камък. Името му произлиза от латинската дума Citrus – лимонено жълт.

цитрин

В природата се среща относително рядко, но още през средновековието са го получавали по изкуствен път, чрез нагряване на аметистови кристали. Често бива бъркан с жълтия топаз. Цветовата гама на цитрина бива от жълто до златисто, понякога с оранжево-кафяви шарки.

цитрин

Със своя слънчев и приветлив цвят, цитринът се комбинира много добре с всякакви бижута. По-тъмните, портокалови цветове на камъка са известни с името мадейра. Това е най-ценния и най-скъп цвят на пазара, но въпреки това повечето хора предпочитат по-светлите, жълти окраски на този минерал.

Цитринът се използва орнаментално в продължение на хиляди години. В древна Гърция камъкът е бил използван като декоративен полускъпоценен камък по време на Елинистическата епоха между 300 и 150 г. Пр.н.е

цитрин

Гърците и римляните от първи и втори век го използвали за изработка на бижута. Освен това се знае, че Шотландските мъже през 17ти век са монтирали цитрин върху дръжките на кинжали и мечове с декоративна цел.

Очаквайте продължение…

*Източник: По материали от интернет

Подобни публикации