Без категория

Червен берил – звезда с непретенциозно име

червен берил

Червен берил – звездата с непретенциозното име.

В природата съществуват толкова редки скъпоценни и полускъпоценни камъни, че описанието им трудно може да бъде открито в научни трудове и гемологични справочници. Един от тях се е превърнал в ценен обект на търсенията на колекционери и ювелири – митичният червен берил, познат още с твърде оспорваните названия биксбит и червен изумруд.

червен берил

 

За кратко време привлякъл вниманието на гемолози, колекционери и ювелири от цял свят, червеният берил  се е превърнал в  емблема на американския щат Юта и  истинско съкровище на САЩ. Заема  челното място в списъка на десетте най-редки  природни минерала, а ярката му красота е неоспорима.

червен берил

Този минерал не може да бъде видян в елитарните колекции на водещите ювелирни брандове, а на аукциони попада веднъж на няколко години.

Червеният минерал е близък родственик на изумруда и аквамарина, тъй като се отнася към групата на берилите. Най-често цветът му наподобява зряла малина, въпреки че като еталон за красота и ценност е възприет наситения червен цвят със синьо-индигов оттенък. През 2006 година Асоциацията на ювелирите официално признава червения берил за най-редкия скъпоценен камък в света.

червен берил

Червеният берил се добива единствено в САЩ – щатите Юта и Ню Мексико, а количеството на откритите камъни е толкова оскъдно, че директно попадат в частни колекции. От тоновете изнесена руда се добиват едва около 0,50 карата червен берил, подлежащ на обработка. Болшинството от камъните са с маса 0,15 – 0,25 карата, поради което екземпляри с маса 2-3 карата се считат за огромни. Най-големият открит до момента кристал червен берил е с маса 54 карата, а най-големият фасетиран камък – с маса 8 карата.

Висококачествените червени берили могат да бъдат объркани с рубини. Единствено включенията, характерни и допустими за берилите се явяват тяхна отличителна достоверна характеристика.

червен берил

До неотдавна червеният берил представлявал интерес за действително заможни и фанатизирани колекционери, но все повече ценители на ювелирното изкуство предпочитат да притежават украшения с редки скъпоценни камъни и са готови да заплатят баснословни суми за тях, а червеният берил се нарежда на едно от челните места в това отношение.

Бижута със червен берил можете да закупите от магазини Фортуна в градовете София и Пловдив.

Подобни публикации